Album týždňa: Glass Animals - How To Be a Human Being

Album týždňa: Glass Animals - How To Be a Human Being

Sú to len dva roky, čo britskí Glass Animals debutovali albumom Zaba. Ako však sami tvrdia, po dvoch rokoch sú z nich celkom iní ľudia a odrazilo sa to aj na druhej štúdiovke How To Be A Human Being. Namiesto toho, aby sme sedeli niekde v štúdiu, sme boli každý deň v inom meste, stretávali sme nových ľudí, počúvali tie najšialenejšie príbehy a sami sme sa dostávali do tých najbizarnejších situácií. To ma priviedlo k tomu, aby som viac premýšľal o ľuďoch, písal surovšie a ľudskejšie skladby," uviedol k novinke How To Be A Human Being frontman kapely Dave Bayley.

Glass Animals sa po rokoch koncertovania cítia na pódiu ako doma a práve atmosféru zo živých hraní sa snažili preniesť aj na album. Zatiaľ čo debut Zaba stavali na elektronických podkladoch, do ktorých pridávali beaty, na druhej štúdiovke bolo všetko inak. Do popredia sa dostali samotné texty a predovšetkým príbehy. A práve samotné texty si "vypýtali" hudbu, akú potrebujú. Chcel som spraviť album o ľuďoch. Teda niečo celkom iné ako na debute. Musel som zostať pri zemi a vytvoriť postavy, ktoré budú skutočné. A tie postavy mi ukázali, ako majú tie skladby znieť," uviedol Dave Bayley.

Chlapík posadnutý scifi či taxikár a jeho skúsenosť zo sériovým vrahom. Aj takéto inšpirácie hľadajte na novinke How To Be A Human Being, ktorú si Oxfordskí Glass Animals aj sami produkovali. Kapela vychádzala z reálnych nahrávok ľudí, ktoré si ich frontman nahrával tajne. Dave Bayley potom premýšľal, ako títo ľudia žijú, čo jedia a čo robia vo voľnom čase. Takto vystaval 11 príbehov, vďaka ktorým vás zoberie do svojho sveta fantázie. Na debute som pôsobil veľmi placho, všetky moje texty boli veľmi abstraktné. Tentokrát som chcel, aby pôsobili skutočnejšie. Ukážem vám, čo majú tie postavy v hlave a čo mám zároveň v hlave ja," prezradil spevák kapely Dave Bayley.

Glass Animals postavili v poradí druhý album How To Be A Human Being na silnom nápade, no nezanedbali ani hudbu. Zatiaľ čo debut pôsobil ako zo spálňového štúdia, na jeho nasledovníkovi pôsobia sebavedomejšie a istejšie. Prvý album Zaba bol miestami ambientný, miestami tichý a bolo z neho cítiť, kde vznikol. Teraz sme sa už nebáli posúvať naše hranice ďalej," uviedli Glass Animals pre pastemagazine.com. Zmena však bola potrebná, kapela od začiatku vedela, že v žiadnom prípade nechcú spraviť album Zaba 2.

Glass Animals na druhom albume ukázali svoju ďalšiu stránku. Sú spontánnejší, neboja sa experimentovať a nahrávanie albumu brali predovšetkým ako príležitosť zabaviť sa. Vzniklo z toho 11 príbehov, ktoré na seba nadväzujú. Nové skladby dávajú zmysel hlavne vtedy ak ich počúvate spolu. Samostatne nie sú také silné. Ak si zapnete album od začiatku do konca, bude to ako by ste čítali knihu. Každá skladba je samostatnou kapitolou – pútavou, silnou a vzrušujúcou. Ak ale preskočíte niektoré kapitoly, bude vám niečo chýbať," uviedli Glass Animals k nahrávke, ktorá vyšla koncom augusta.


Nika_FM

Živé vysielanie ??:??

Práve vysielame